Patella luxatie

De knieschijf (patella) zit vast aan de kniepees, die van het bovenbeen naar het scheenbeen loopt. Hier glijdt de knieschijf door een geultje (trochlea) onderaan en aan de voorkant van het bovenbeen. Het kan voorkomen dat de knieschijf uit het geultje raakt, de zogenaamde patella luxatie. De knieschijf kan naar de binnenkant (mediale patella luxatie) of naar de buitenkant (laterale patella luxatie) verplaatsen.

Patella luxatie kan in één van de knieën voorkomen, maar meestal zien we het probleem beiderzijds. Het komt voor bij alle rassen honden en een enkele keer bij een kat. Bij sommige rassen komt het wel vaker voor dan bij andere rassen zoals bijvoorbeeld de Yorkshire Terriër, Chihuahua, Jack Russel Terriër en de Franse bulldog. Meestal wordt het veroorzaakt door genetisch bepaalde anatomische afwijkingen, maar ook trauma (bijvoorbeeld een ongeluk) kan leiden tot patella luxatie.


De mediale patella luxatie zien we vooral bij de kleinere hondenrassen. De laterale patella luxatie komt vooral bij de grotere rassen voor en dan meestal na een trauma. Daarnaast zijn er andere lichamelijke aandoeningen waardoor luxatie eerder op kan treden. Een voorbeeld hiervan in De ziekte van Cushing, hierbij verzwakken de kniepezen waardoor de knieschijf moeilijk op zijn plaats blijft.

Symptomen die kunnen duiden op patella luxatie zijn wisselende kreupelheid, op drie poten lopen en het continu afwijkend lopen met de knieën wat naar buiten gedraaid.

Door lichamelijk onderzoek aan uw huisdier kunnen wij de diagnose patella luxatie stellen. Soms worden er nog aanvullende röntgenfoto's gemaakt om het kniegewricht te kunnen beoordelen.

De ernst van de patella luxatie verschilt per dier, we maken onderscheid in een patella luxatie graad 1 tot graad 4: • Graad 1
  De knieschijf is te luxeren bij een gestrekte poot en met de hand te verplaatsen. Wanneer de poot weer in de normale stand staat schiet de knieschijf vanzelf weer terug.
 • Graad 2
  Hierbij schiet de knieschijf regelmatig uit het geultje en blijft dan in geluxeerde positie voor kortere of langere tijd. Sommige honden “zetten” de knieschijf zelf weer op de plaats door de poot naar achteren te strekken. Door het regelmatig op en af schieten van de knieschijf ontstaat artrose en afvlakking van de kraakbeensleuf.
 • Graad 3
  De knieschijf is permanent geluxeerd, wanneer de knieschijf weer in de goede positie gezet wordt, schiet deze er vanzelf weer uit. De kraakbeensleuf is ondiep of zelfs afgevlakt. De poot wordt wel belast maar staat vaak in doorgebogen positie.
 • Graad 4
  De knieschijf is permanent geluxeerd en de kraakbeensleuf is afgevlakt of schuin aflopend. Honden houden de poot omhoog of bij beiderzijdse luxatie lopen ze extreem afwijkend wijdbeens.

Patella luxatie graad 1 hoeft meestal niet operatief behandeld te worden, maar door het luxeren van de patella kan er wel slijtage (arthrose) en pijn in het kniegewricht voorkomen. Graad 2, 3, en 4 moeten in principe operatief worden verholpen. De prognose na operatie is goed, bijna alle dieren hebben na operatie geen problemen meer. Er zijn verschillende methoden om te opereren, die apart of in combinatie kunnen worden toegepast.
 • Het strak hechten van het gewrichtskapsel, hierdoor kan de knieschijf minder snel luxeren.
 • Het dieper maken van het geultje, hierdoor glijdt de knieschijf dieper door het geultje, waardoor deze minder snel zal luxeren.
 • Teugels (onoplosbaar speciaal hechtmateriaal) plaatsen om de knieschijf op zijn plek te houden.
 • Het verplaatsen van de aanhechtingsplaats van de kniepees, waarin de knieschijf zit. Hierdoor glijdt de knieschijf rechter door het geultje, waardoor deze minder snel zal luxeren.
Bij Dierenkliniek De Posten is het mogelijk om uw dier te laten opereren aan patella luxatie. Neem contact op met de praktijk voor meer informatie over deze operatie.

Dierenkliniek De Posten
De Posten 35- 37 
9202 VH Drachten 

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
Van 12.00 - 18.00 uur

Privacyverklaring

KVK 01173293

Spreekuren

Maandag t/m vrijdag
van 13:00 - 14:00 uur
van 17.00 - 18.00 uur
Of op afspraak